De mate waarin jij relaties kunt onderhouden in je volwassenheid hangt samen met hoe veilig jij je hebt gevoeld als kind zijnde.
Hechten gebeurd altijd
Er is echter een verschil tussen veilige en onveilige hechting. Hechting start al in de buik van je moeder. De eerste 1000 dagen van jouw bestaan zijn het meest cruciaal voor je hechting, dus tot je 2e levensjaar. Hechting loopt daarna ook nog door. Scheurtjes die je oploopt in je eerste levensjaren laten littekens achter en dat merk je met name in je relaties die je aangaat met anderen.
(H)erkennen van jouw behoeften
Hoe voelde je je moeder zich tijdens de zwangerschap? Waren er spanningen? Was je gewenst? Al deze emoties hebben invloed op jouw hechting.
Werd je als baby geknuffeld, aangeraakt? Lukte het jouw ouders (opvoeders) jou te troosten? Werd er regelmaat aangeboden en konden jouw ouders inspelen op jouw behoeften? Werd er tegen je gepraat? Oogcontact gemaakt? Was het contact voorspelbaar? Was de sfeer ontspannen?
Verbinding
In jouw eerste levensfase leer je hoe je kunt verbinden. Is het contact onvoorspelbaar, onveilig, of onvoldoende afgestemd op jouw behoeften dan ontwikkel je een overlevingsmechanisme om toch gezien en gehoord te worden. Want je bent immers afhankelijk van je ouders (opvoeders) om in leven te blijven. En dit patroon neem je mee in al je relaties die volgen; liefdesrelaties, relaties met zus/broer, vrienden, collega’s etc.
Jij hebt je aangepast door je terug te trekken, of juist te gaan pleasen. Jezelf overschreeuwen om toch maar gehoord te worden.
Zelfvertrouwen ontwikkel je door het vertrouwen van en in je ouders
Door een veilige hechting voel je je verbonden. Je hebt ruimte gekregen om op je ouders te vertrouwen en dus ook zelfvertrouwen op te bouwen. Jij kreeg de ruimte om te exploreren en te experimenteren. Je hebt gezonde grenzen gekregen, waardoor jij jezelf kunt begrenzen en andermans grenzen weet te respecteren.
Hoe overtuiging verankerd raken
Een onveilige hechting kan ervoor zorgen dat je onvoldoende zelfvertrouwen kunt opbouwen, de ander kun je ook niet volledig vertrouwen. Je bent eerder op jezelf aangewezen. Als kind betrek je het op jezelf en ontwikkel de overtuiging dat je er iets voor moet doen om gezien of gehoord te worden. Je kan daardoor gaan pleasen of juist de ander op afstand houden. Verantwoordelijkheden op je nemen die niet van jou zijn of juist eisend zijn, vloeien voort uit onveilige hechting.
Herstel is nog steeds mogelijk
Onveilige hechting hoeft niet je hele leven te achtervolgen. Wanneer jij je er bewust van wordt kun je het herstellen. Dit gaat gepaard met overtuigingen los laten, pijn aankijken en doorvoelen. Systemisch erkennen waar dit is gestart en verantwoordelijkheden daar laten waar ze horen zorgt voor bevrijding en regie over jouw eigen leven.
Een familieopstelling geeft inzichten en kan helpen de pijn, overtuigingen te transformeren. Zodat jouw relatie met jezelf en alle anderen om jou heen transformeren naar meer (zelf)liefde.
From heart to heart,
Anita