Luister mijn nieuwste Podcast op Spotify

House of Heart Connection loslaten, hoe doe je dat

Als je blijft doen wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. Negativiteit trekt negativiteit aan. 

Wanneer je blijft vast blijft houden aan schaamte, schuldgevoelens, wrok of geheimen, gaat het etteren. Letterlijk en figuurlijk. Je wordt er mentaal en lichamelijk ziek van. Het geeft namelijk stress. Het is een sluimerende vorm van stress, waaraan we ons uiteindelijk gaan aanpassen en vervolgens door het leven gaan met een staat van zijn die ongezond is. Je hebt je ermee geïdentificeerd en heeft zich verplaatst naar je onderbewustzijn.

Ruimte geven = energie laten stromen

Iedereen herkent wel het gevoel van 1 van deze 4 en ook de opluchting op het moment je deze los kon laten. 

Wanneer iets de ruimte krijgt, kan het luchten, dan stroomt de energie weer. Als jij je geblokkeerd voelt in het leven op wat voor manier dan ook. Bijvoorbeeld neerslachtig, geen besluiten kunt maken, relaties die geen stand houden of vast zitten in je werk. Dan is het zinvol om eens te onderzoeken of je nog vast zit in schaamte, schuld, geheimen of wrok.

Nooit te laat voor bewustwording

Durf er met oprechtheid naar te kijken, wees nieuwsgierig. Wanneer je je er niet bewust van bent is het waarschijnlijk al iets wat je langer met je meedraagt. Dan stop je dat dieper weg omdat je niet weet hoe je het los kunt laten en ga je jezelf ermee identificeren. Dit is echt linke soep. Maar het is nooit te laat voor bewustwording. Dan heb je namelijk de keuze om het vast te blijven houden of los te laten. En dat los laten daar kan ik je bij helpen, want als het jezelf lukt dan had je het waarschijnlijk al lang gedaan.

Eerlijk erkennen zonder oordeel

Het leuke aan bewustzijnsontwikkeling is dat je steeds weer een andere laag aantreft. Veel ‘aha’, lach, verbazing en ‘duh’ momenten, zijn geen uitzondering op de regel. Het belangrijkste om je te beseffen is dat je echt heel heel erg eerlijk naar jezelf mag gaan kijken. Even weg van je mechanismen om jezelf groot te houden en je maskers afdoen. Het start echt met erkennen. Durf je toe te gaan geven dat er in de onderstroom sprake is van schaamte, schuld of wrok? En hoe belangrijk maak je deze gevoelens? Vaak geeft het vasthouden hieraan jouw bestaansrecht. Het kan zijn dat je jezelf ermee bent gaan identificeren. Ook zit er een hardheid in, een zekere mate van boeten doening van iets wat je anders had willen ervaren. Je compenseert een situatie door vast te houden aan dit gevoel. Verwelkom de eventuele angst om er afstand van te doen, erken dat het je heel veel gebracht heeft. Zonder oordeel, we zijn nu alleen nog aan het erkennen. 

Balans opmaken

Eenmaal eerlijk naar jezelf gekeken dan is het belangrijk om de balans te gaan opmaken. Je weet inmiddels wat het vasthouden aan deze gevoelens je gebracht heeft. Nu mag je gaan afwegen hoeveel het je gaat opleveren wanneer je schuld, schaamte, wrok en geheimen gaat loslaten. Welke gevoelens komen daarvoor in de plaats? Wat gaat er anders zijn in je dagelijks leven? Hoe verloopt het contact met je dierbaren? Wat doet het met je levenslust? 

Durf te kiezen

Als de balans is opgemaakt dan is het tijd om echt in actie te komen. Als er eenmaal bewustzijn op zit dan heb je een verantwoordelijkheid te pakken. Grote kans dat het loslaten van de negatieve gevoelens je meer gaat opleveren dan het vasthouden eraan. Maak een besluit om het daadwerkelijk los te gaan laten en ervaar wat dit in je oproept. Vaak gaat dit nog gepaard met weerstand. En die weerstand is interessant, want bij het loslaten word er een beroep gedaan op je verantwoordelijkheid, regie pakken. En dat maakt juist waarom veel mensen toch blijven vasthouden aan de negatieve gevoelens. Het lijkt je comfort zone te zijn, zo lang je vast houdt en je voor jezelf een legitieme rede hebt om te klagen, houd je jezelf in een slachtofferrol. En hoe paradoxaal het ook klinkt, dit is vaak waar mensen zich comfortabel voelen. Uit je slachtofferrol stappen vraagt verantwoordelijke actie van je. 

Er bestaat trouwens ook een kleine kans dat je (nog) niet de meerwaarde ziet van het loslaten. Dan is het in dit geval ook van belang dat je hier bewust voor kiest. Dus stap uit die slachtofferrol. Wees geen toeschouwer maar maak jezelf regiehouder. Het is oke om nog vast te houden aan iets wat je belemmerd, maar ook in zekere zin jou nog iets brengt. Wees hier eerlijk in naar jezelf en kies bewust. 

Bevrijd jezelf met vergeving

Je hebt er bewustzijn op gecreëerd, je maakt keuzes, je onderneemt actie. Well done! De valkuil is wel dat je terug gaat kijken naar je handelen en gedachten met opnieuw schuldgevoelens en oordelen. Je wordt in deze fase even flink getest. Je ego probeert je namelijk weg te houden van nieuwe wegen bewandelen en groei. Kijk met een afstand naar dat stemmetje in je hoofd die jou hiervan probeert te weerhouden. In plaats daarvan ga je weer heel bewust kijken waar het vandaan kwam en zeg je tegen jezelf dat je op dat moment het beste deed vanuit een situatie en bewustzijn die jij op dat moment tot je beschikking had. Had je beter geweten, dan had je dat gedaan. Je hebt die gevoelens nodig gehad, en misschien wel voor een langere tijd moeten dragen om uiteindelijk tot dit punt te komen. Eerder was je er blijkbaar nog niet klaar voor om los te laten. Wanneer je met mildheid hiernaar kan kijken en jezelf dus kan vergeven voor hoe het eerder is verlopen, wat je bij je hebt gedragen en om welke rede, wat het je gebracht heeft, dan bevrijd je jezelf uit je gevangenis. Vergeving is echt het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven. Vergeving doe je niet om een ander te vrijwaarden van zijn daden, je doet vergeving echt alleen voor jezelf. En als een rimpeleffect zal het ook je relaties en je omgeving beïnvloeden, maar dat is bijzaak. Wel een fijne bijzaak. 

Het vraagt bewustwording en oefening. Als je herkent waar je mee kampt dan kun je zelf al aan de slag gaan met bovenstaande stappen. Mocht je merken dat je in een cirkeltje blijft rond lopen en niet een laag dieper komt, dan kan ik je met een loslaatsessie op weg helpen. Als je het nog lastig vind om je gevoelens te herkennen en je wel ergens een belemmering voelt, neem dan contact op. Ik houd je met liefde een spiegel voor. Soms is een buitenstaander nodig om je bewust te maken van je onbewuste. Dat is eigenlijk heel logisch want het is nou eenmaal je onderbewuste. En ook ik laat me zo nu en dan nog steeds coachen en spiegelen. We bestaan alleen maar in de context, alleen vanuit verbinding hebben we bestaansrecht. 

Stay connected from heart to heart, 

Anita

Bekijk ook de Andere blogs

 • All
 • Bindings- en Verlatingsangst
 • Familie Opstellingen
 • Familiesysteem
 • HoHC
 • Innerlijke groei
 • Liefdesangst
 • Loslaten
 • Patronen doorbreken
 • Systemisch werk
 • Trauma en Hechting
 • Vergeving
 • Zelfliefde
All
 • All
 • Bindings- en Verlatingsangst
 • Familie Opstellingen
 • Familiesysteem
 • HoHC
 • Innerlijke groei
 • Liefdesangst
 • Loslaten
 • Patronen doorbreken
 • Systemisch werk
 • Trauma en Hechting
 • Vergeving
 • Zelfliefde
House of Heart Connection hechting

Welke invloed de hechting met jouw ouders heeft op jouw volwassen leven

House of Heart Connection zelfliefde

Waarom het soms zo eenzaam voelt wanneer je op zoek gaat naar zelfliefde

House of Heart Connection Anita

Iedereen kampt met bindings en/of verlatingsangst

House of Heart Connection Anita

hoe het doorbreken van please-gedrag leidt naar oprechte verbinding

House of Heart Connection veer

Erkenning en vergeving; de meest helende bewegingen

Scroll naar boven

Individuele begeleiding

Vul het formulier hieronder in en geef aan voor welke 1 op 1 sessie(s) je interesse hebt. 

Nadat je het formulier verstuurd hebt, neem ik contact met je op om samen de details te bespreken.